Leica D-Lux vs. Olympus C-370 (Deel 1).

Vandaag heb ik voor de geïnteresseerden een kleine vergelijkende test gehouden tussen twee compacte digitale fototoestellen, te weten de Olympus C-370 en de Leica D-Lux. Beiden hebben een sensor van 3.2 megapixel, het zoombereik van de Olympus is omgerekend 38-114 en van de Leica 35-105.
Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk de scherpte. Om u de kans te geven thuis met uw eigen camera een vergelijkbare foto te maken heb ik gebruik gemaakt van iets wat we natuurlijk allemaal in huis hebben: De Europese Grondwetkrant. Deze vouwt u open op de middenpagina, dat is de pagina waar u de nietjes ziet zitten. Vervolgens is het de bedoeling de krant opengevouwen aan de buitenkant van een raam te bevestigen. Het beste gaat dit met kleine parkertjes, maar als u liever geen gaatjes in de ramen hebt kunt u ook enkele stukjes plakband gebruiken (verkrijgbaar bij de betere kantoorvakhandel). Het correct horizontaal ophangen vraagt een timmermansoog en is mij dus ook niet helemaal gelukt. Zorgt u dat de streep in het midden van de pagina op dezelfde hoogte komt als het platte gedeelte van een keukentrapje, zulks bij gebrek aan een statief. Het keukentrapje plaatst u vervolgens zodanig dat de afstand tussen de Europese Grondwetkrant en het vlakke gedeelte van het keukentrapje 75 cm bedraagt. Als u de aanwijzigen juist hebt opgevolgd is de situatie nu ongeveer als volgt:
Vervolgens plaatst u de camera zodanig dat het midden van de krant zich in het centrum van het beeld bevindt en zoomt u zodanig in dat u in totaal zes kolommen tekst in beeld heeft. Het kan zijn dat u de camera dan in de close-up mode moet zetten om nog scherp te kunnen stellen. Vervolgens laten we alles aan de techniek over, we kiezen voor een automatische belichting en maken de opname bij voorkeur met gebruik van de zelfontspanner, om beweging te voorkomen. Van de foto die van de creatieve activiteiten het resultaat is maakt u vervolgens een uitsnede op 1:1 formaat waar dezelfde tekst op staat als op de foto’s hieronder en daarvan maakt u, speciaal voor web-log, de breedte 495 pixels en u hebt prima vergelijkingsmateriaal. De twee foto’s die ik zo gemaakt heb ziet u hieronder. En nou mag u mij vertellen welke foto van welke camera is. En uw inzending zien wij ook met belangstelling tegemoet.
Spannender wordt het als we een deel van de foto uit de linkeronderhoek nemen. De onderstaande stukjes zijn precies 1:1, niks aan gedaan. Hier is de Leica D-Lux superieur aan de Olympus.
Wat ook belangrijk is bij digitale camera’s is de afdrukvertraging. Dat is de tijd die verstrijkt tussen het moment dat u afdrukt en het moment dat de foto daadwerkelijk wordt gemaakt. Hoe korter deze tijd is, hoe beter en we kunnen de techniek helpen door de ontspanknop half ingedrukt te houden zodat de elektronica de juiste instellingen alvast kan bepalen. Maar dat gaat niet altijd, soms zie je ineens iets en moet je gewoon meteen doordrukken, anders is het te laat. Om u een indruk te geven hebben we beide methoden beproefd. De uitgangspositie is met de camera recht vooruit, bij de eerste foto drukken we eerst half in zodat alles ingesteld wordt, vervolgens drukken we af en op hetzelfde moment dat we doordrukken gaan we naar boven bewegen. Bij de tweede foto hebben we niet eerst de knop half ingedrukt, maar hebben we gedaan alsof we daar geen tijd voor hadden, in een keer helemaal doorgedrukt, en op hetzelfde moment naar boven gaan bewegen. De resultaten van de Leica komen eerst: Bij de eerste foto is er praktisch geen vertraging, op de tweede is de begane grond grotendeels uit beeld verdwenen.


De Olympus C-370 werd niet vrolijk van deze test, het leek alsof hij telkens uit een diepe winterslaap moest worden gewekt. U vraagt zich wellicht af wat er op de tweede foto van de Olympus staat. Dat is grijze lucht, vermoedelijk gefotografeerd met de belichtingsinstellingen voor de 1e verdieping en de zolder, dus dat wordt wit.En om deel 1 van de test te beëindigen twee foto’s waarin u het verschil tussen de camera’s in een alledaags plaatje zelf kunt beoordelen. Op het plaatje klikken voor de grote foto. We beginnen weer met de Leica.

21 gedachten over “Leica D-Lux vs. Olympus C-370 (Deel 1).

 1. Deel 1, staat er in de aanhef bij dit stukje… komen er nog meer vergelijkingen tussen Leica en Olympus? Ik ben erg benieuwd……

 2. Deel 1, staat er in de aanhef bij dit stukje… komen er nog meer vergelijkingen tussen Leica en Olympus? Ik ben erg benieuwd……

 3. Ja, die heeft een veel grotere sensor en een groot stuk glas he. Dat mag je eigenlijk niet vergelijken, maar het is natuurlijk wel leuk. Noem eens iets wat we alletwee hebben 🙂

 4. Ja, die heeft een veel grotere sensor en een groot stuk glas he. Dat mag je eigenlijk niet vergelijken, maar het is natuurlijk wel leuk. Noem eens iets wat we alletwee hebben 🙂

 5. Da’s geen fototoestel, da’s een printer met lens 😀
  Ik ben net ff bezig om de Olympus en de Leica een geprint velletje A4 te laten fotograferen, ben ik zo mee klaar. Maak ik wel deel 1a van 😛
  Echt vergelijken is knap lastig hoor, het is al een hele toer om op dezelfde plek op dezelfde tijd met hetzelfde licht twee dezelfde foto’s te maken. Maar het houdt ons van de straat he.

 6. Die hp945 maakt best leuke foto’s, maar traag 😦 .
  Op de zelfde tijd, hoe synchroniseer je die twee camera’s dan? 😀

 7. Maar die linkerkant van die Olympus is toch wel jammer eigenlijk he. Moet je nou denken: Ach, goedkope camera, niet zeuren en zo zie je maar dat die leica lens toch veel beter is, of zou dit een exemplarisch geval zijn? En teruggaan en gaan klagen dat ie niet deugt? Je zou het toch eigenlijk in allen hoeken en randen verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s