Weekendpuzzel.

Frans heeft een verschijnsel geconstateerd dat hij met zijn beperkte logische vermogens niet kan verklaren. Dit tart de logica! Probeer even mee te denken. Stel u voor een rupsband die in beweging is. De onderkant van de rupsband die zich op de grond bevindt ligt stil vanaf het moment dat de rupsband de grond raakt en zodra een deel hiervan zich aan de bovenzijde bevindt snelt het zich voort met de dubbele snelheid van het voertuig dat het voortbeweegt. Da’s logisch. Ter illustratie deze foto.

Nu schakelen we over naar een gewoon, rond, wiel. Een wiel dat onder een auto zit bijvoorbeeld. Als de auto in beweging is, draait het wiel rondjes, het wiel is rond, dus het verschijnsel dat de onderkant stil staat en de bovenkant beweegt doet zich niet voor, logischerwijs. Het hele wiel draait overal met dezelfde snelheid rond.
Nu heeft Frans de afgelopen week een paar foto’s gemaakt van rijdende auto’s, en dus ook van de draaiende wielen, en vreemd genoeg trof ik daar toch hetzelfde verschijnsel aan dat volgens mijn logica alleen bij rupsbanden verklaarbaar is. Natuurlijk maak ik ergens een denkfout, want dat wiel kan niet tegelijkertijd aan de bovenkant bewegen en aan de onderkant stilstaan. Maar wie kan het zo uitleggen dat ik het begrijp?
Voorbeeld 1:

en voorbeeld 2 en 3 klikbaar voor groter.

Dit item is ook te vinden op fotovisie.net

2 gedachten over “Weekendpuzzel.

  1. Toch is heet eenvoudig:
    1. rupsband: het voertuig beweegt in de rups, die steeds iets verder wordt neergeled. De (aandrijving- en steun-) wielen bewegen in de rups.
    2. band: het wiel draait. Omdat het vastzit aan een as wordt hetgeen aan de as vastzit voortbewogen. De weg staat stil.
    In feite is een rups niets anders dan een (extra) ondergrond (weg) waardoor deze wel stil moet staan wil het voertuig kunnen bewegen.
    Ga de volgende keer maar eens kijken als je een rupsvoertuig in beweging ziet en let dan eens heel goed op 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s