Regeren is vooruitzien.

Van 1815 tot 1956 telde de Tweede Kamer 100 zetels. Toen is het aantal uitgebreid naar 150. De voormalige Oude Balzaal werd daardoor wat krapjes, zodat men -voor politieke begrippen- al snel voor nieuwbouw zorgde die in 1992 in gebruik werd genomen. Bouwkosten: 32.7 miljoen euro. Natuurlijk had men zich schromelijk vergist in de behoefte aan ruimte, zodat met spoed voor een uitbreiding van de nieuwbouw werd zorggedragen. Dit ‘Logement van Amsterdam’ werd in 2004 in gebruik genomen. En nu komt een parlementslid (overigens bepaald niet voor de eerste keer) met het plan om het aantal zetels terug te brengen van 150 naar 100. Voor dit lumineuze idee begint zich een -in verband met grondwetsherziening noodzakelijke- 2/3e meerderheid af te tekenen, zodat dit waarschijnlijk wel als een van de meest opzienbarende en vooruitstrevende staatkundige vernieuwingen van 2006 de geschiedenis in zal gaan. Na 50 jaar zijn we dan weer terug bij af. Voor het nieuwe Tweede Kamergebouw kan een andere bestemming gezocht worden en degene die destijds in een vlaag van culturele verstandsverbijstering de legendarische groene bankjes uit de zaal heeft laten slopen om ze vervolgens te verpatsen kan een terughaalactie beginnen. Wij leken kunnen slechts omzien in verwondering.

3 gedachten over “Regeren is vooruitzien.

 1. šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€
  Hallo Frans
  šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€
  Ik sta hier al druk appelflappen te bakken.
  šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€
  Ik kom jou de allerbeste wensen brengen
  voor een liefdevol en gezond 2006.
  ’t Was een best jaar.
  Dat belooft wat volgend jaar.
  šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€ šŸ˜€
  Dikke TƛT
  Liefs Anneke.
  šŸ˜› šŸ˜› šŸ˜›
  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s