NS streeft naar niets.

De Nederlandse Spoorwegen zijn onnavolgbaar in hun streefcijfers. Dit jaar zouden ze wel willen dat bij vertragingen reizigers in de trein in 27% van de gevallen informatie krijgen. En in 2010 zou dat percentage drastisch moeten zijn gestegen tot 31. Tsjonge jonge, wat een inspanning zal dat kosten. We gaan eens even rekenen: 27% betekent in 1 op de 3,70 gevallen. 31% betekent in 1 op de 3,23 gevallen. Stel dat u per jaar 75 keer door de NS te laat wordt afgeleverd. Dan is het de bedoeling dat u dit jaar 75 : 3,7 = 20 keer in de trein informatie krijgt waarom u stilstaat. In 2010 zou dat moeten zijn: 75 : 3,23 = 23 keer. Dat is 3 keer meer per jaar, dus we moeten er 4 jaar op wachten om gemiddeld 1 keer per 52 : 3 = 17 weken een keer extra te horen dat er een sein op rood staat of dat er een draadbreuk is of iets dergelijks.
De conclusie is duidelijk: De NS doen er helemaal geen moer aan. Als er ook maar één effectieve maatregel zou worden getroffen, dan zou het percentage natuurlijk ver boven de 31 uitkomen. Maar de NS kijken wel uit. Ze hopen dat het door stom toeval over 4 jaar wat beter geworden is, en als er over vier jaar niets is veranderd dan vertellen ze aan de conducteurs een keertje extra dat ze moeten omroepen waarom de trein stilstaat en voila: Langjarige doelstelling bereikt en verhogen maar weer de prijs van de treinkaartjes.
De bewindslieden laten zich voor de gek houden en de reizigers hebben toch al geen keus.…informatie soms overbodig…

2 gedachten over “NS streeft naar niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s