25 gedachten over “Raadt de vlag! (1)

 1. Ik ben nog geen twee weken weg.
  En toen ik terugkwam, op zondagochtend, vroeg mijn chauffeur wat mijn mening was over de nieuw ontstane situatie in de arabisch-westerse verhoudingen.
  O god dacht ik al wel, als eerste reactie…een nieuw hoofdstuk in het tweede deel van het boek lof der zotheid…botsing der beschavingen.Nog moe van de 16 uur reistijd stapte ik in de gereedstaand auto en vroeg om complementaire info.In normaal nederlands vraag je dan “hoe bedoel je ?” Mijn chauffeur vertelde mij over de woedende reacties van de moslimgemeenschap wereldwijd over het publiceren van spotprenten van Mohamed.
  Ik vroeg of er nog wat brandende Amerikaanse vlaggen te zien waren die vertrapt werden door sandalen dragende en jurken aanhebbende Arabieren.Nee, het waren Deense vlaggen, al was Amerika vast en zeker een paar vlaggen armer.De spotprenten, zo herrinnerde ik me, had ik een week voor ik vertrok naar het land van mijn vriendin, gezien op de website van Al-jazera, met een poppetje met een Skandinavische tekst, begeleid met Arabisch onderschrift.Toendertijd las er er snel overheen, ik ben beide taalgroepen niet machtig.Bovendien dacht ik dat het waarschijnlijk ging om Saddam, Gadaffie of een van die vele arabische criminele politieke leiders, die conform de waarden en normen van dat deelcontinent hun volk besturen en onderwijzen.Het ging om de profeet Mohamed, die gebruikt werd in een bijna op joodse donkere humor lijkende wijze van een eigentijdse fundamenteelterrorist (zo..nieuw woord voor in de van dale ?)werd neergezet.Smakeloos, zo vonden veel mensen in de wereld, van vele geloofgroepen en maatschappelijk organisaties, wereldwijd.Dat de reacties heftiger zijn in de Arabische wereld is logisch, daar komen de Mohamedanen dan ook vandaan.Bovendien zijn Arabieren van nature erg trots, per definitie een goede eigenschap.Iedereen maakt grappen over alles, er is zelfs een wetenschappelijke formule over de grap ( in zijn algemeenheid).Ik ken de formule niet correct, maar het gaat over tijd ( timing), afstand en doelgroep.voorbeeld: WTC 2-11….Bin Laden gaat op type cursis.Vraag ? Waarom?.Antwoord: Twee aanslagen per minuut vond ie te weing.Wie zou zo’n mop tappen op the day after? en de dag daarna? mischien iemand die in europa woont, of Saudie arabie.Of deze: “vaticaan heeft last van hangjongeren…prent met jezus aan het kruis.
  Dat deze spotprenten geplaatst zijn op het internationale mediamarkt wijst duidelijk op een motief om via humor ( wat een zeer goede manier is om over je gevoel te praten ) een andere groep te kwetsen.Let wel, ik heb hartelijk gelachen om sommige prenten, zoals die ene waarop hij zegt dat hij geen maagden meer heefd.Maar zou de maker van deze spotprenten ze ook hebben durven verkopen in Mekka, om maar es een stad te noemen? Of Gouda?Internet is lekker anoniem, en ook als journalist zit je tamelijk veilig te typen op kantoor, of thuis, je mailt het dan wel even…
  En laat mij de laatse zijn om de media te veroordelen, dat laat ik aan links over, maar de betreffende spotprenten, in het begin bedoeld als onschuldige tekeningen in een kinderboekje over arabische sprookjes met Mohamed , die uiteindelijk na etische overwegingen (angst?) niet zijn gepubliceerd werden vervolgens aan een krant verkocht.In september vorig jaar.
  Ik wil benadrukken dat ik vermoed dat het motief niet 100% correct is, maar zolang het donkere motief niet te bewijzen is, blijft de universe westerse wet op de vrije meninguiting zwaarder wegen dan het fatsoen, waarmee een pijnlijk dilemma zichtbaar wordt in de westere wereld, fatsoen of vrijheid op meningsuiting.
  Ik zal een paar spotprenten plaatsen

 2. Ik ben nog geen twee weken weg.
  En toen ik terugkwam, op zondagochtend, vroeg mijn chauffeur wat mijn mening was over de nieuw ontstane situatie in de arabisch-westerse verhoudingen.
  O god dacht ik al wel, als eerste reactie…een nieuw hoofdstuk in het tweede deel van het boek lof der zotheid…botsing der beschavingen.Nog moe van de 16 uur reistijd stapte ik in de gereedstaand auto en vroeg om complementaire info.In normaal nederlands vraag je dan “hoe bedoel je ?” Mijn chauffeur vertelde mij over de woedende reacties van de moslimgemeenschap wereldwijd over het publiceren van spotprenten van Mohamed.
  Ik vroeg of er nog wat brandende Amerikaanse vlaggen te zien waren die vertrapt werden door sandalen dragende en jurken aanhebbende Arabieren.Nee, het waren Deense vlaggen, al was Amerika vast en zeker een paar vlaggen armer.De spotprenten, zo herrinnerde ik me, had ik een week voor ik vertrok naar het land van mijn vriendin, gezien op de website van Al-jazera, met een poppetje met een Skandinavische tekst, begeleid met Arabisch onderschrift.Toendertijd las er er snel overheen, ik ben beide taalgroepen niet machtig.Bovendien dacht ik dat het waarschijnlijk ging om Saddam, Gadaffie of een van die vele arabische criminele politieke leiders, die conform de waarden en normen van dat deelcontinent hun volk besturen en onderwijzen.Het ging om de profeet Mohamed, die gebruikt werd in een bijna op joodse donkere humor lijkende wijze van een eigentijdse fundamenteelterrorist (zo..nieuw woord voor in de van dale ?)werd neergezet.Smakeloos, zo vonden veel mensen in de wereld, van vele geloofgroepen en maatschappelijk organisaties, wereldwijd.Dat de reacties heftiger zijn in de Arabische wereld is logisch, daar komen de Mohamedanen dan ook vandaan.Bovendien zijn Arabieren van nature erg trots, per definitie een goede eigenschap.Iedereen maakt grappen over alles, er is zelfs een wetenschappelijke formule over de grap ( in zijn algemeenheid).Ik ken de formule niet correct, maar het gaat over tijd ( timing), afstand en doelgroep.voorbeeld: WTC 2-11….Bin Laden gaat op type cursis.Vraag ? Waarom?.Antwoord: Twee aanslagen per minuut vond ie te weing.Wie zou zo’n mop tappen op the day after? en de dag daarna? mischien iemand die in europa woont, of Saudie arabie.Of deze: “vaticaan heeft last van hangjongeren…prent met jezus aan het kruis.
  Dat deze spotprenten geplaatst zijn op het internationale mediamarkt wijst duidelijk op een motief om via humor ( wat een zeer goede manier is om over je gevoel te praten ) een andere groep te kwetsen.Let wel, ik heb hartelijk gelachen om sommige prenten, zoals die ene waarop hij zegt dat hij geen maagden meer heefd.Maar zou de maker van deze spotprenten ze ook hebben durven verkopen in Mekka, om maar es een stad te noemen? Of Gouda?Internet is lekker anoniem, en ook als journalist zit je tamelijk veilig te typen op kantoor, of thuis, je mailt het dan wel even…
  En laat mij de laatse zijn om de media te veroordelen, dat laat ik aan links over, maar de betreffende spotprenten, in het begin bedoeld als onschuldige tekeningen in een kinderboekje over arabische sprookjes met Mohamed , die uiteindelijk na etische overwegingen (angst?) niet zijn gepubliceerd werden vervolgens aan een krant verkocht.In september vorig jaar.
  Ik wil benadrukken dat ik vermoed dat het motief niet 100% correct is, maar zolang het donkere motief niet te bewijzen is, blijft de universe westerse wet op de vrije meninguiting zwaarder wegen dan het fatsoen, waarmee een pijnlijk dilemma zichtbaar wordt in de westere wereld, fatsoen of vrijheid op meningsuiting.
  Ik zal een paar spotprenten plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s