Verzekeraars rekenen een kant uit.

Een paar dagen nadat Frans zich enige tijd geleden had aangemeld als doorgewinterd belegger op de vermaarde site http://www.iex.nl/ werd hij ’s avonds opgebeld door een callcentermedewerker van het http://www.pensioenplatform.nl

Als je je registreert bij iex.nl mag je namelijk een paar vraagjes beantwoorden en daar doen sommige bedrijven natuurlijk hun voordeel mee. Daar is niks mis mee.

Het resultaat van dit en een volgend telefonisch onderhoud was dan ook dat Frans vanavond iemand op bezoek had om zijn pensioengat te bekijken.

Je voert zo iemand wat getallen en dan gaat hij aan het rekenen.

Om vanaf mijn 65e tot mijn dood, (zonder uitkering bij overlijden) elke maand € 1000.- (voor belasting) bovenop mijn (dan waarschijnlijk toch al afgeschafte) AOW te krijgen zou Frans per maand netto (na belastingvoordeel) iets van € 200.- kwijt zijn.

Voor de verzekeringsmaatschappij is het natuurlijk van essentiëel belang hoeveel jaar ze vanaf mijn 65e moeten blijven uitkeren. Hoe langer ik leef, hoe ongunstiger het voor de verzekeringsmaatschappij wordt.

Nu rekenen verzekeringsmaatschappijen veelal met modellen, en als u bijvoorbeeld een levensverzekering aanschaft, die tegen een vaste premie per maand een vaststaand bedrag bij overlijden uitkeert, is men dan ook zeer geïnteresseerd in uw gezondheid en overige activiteiten. Immers, als u niet zo erg gezond bent en statistisch gezien na betrekkelijk weinig premiemaanden zult overlijden, wordt de premie extra verhoogd. Dat snapt iedereen.

U moet in dat geval eerst een uitgebreide vragenlijst invullen en zich dan vervoegen bij een arts die een keuring op uw lichaam uitvoert en alle resultaten van dit onderzoek komen terecht bij de afdeling Risico en Acceptatie van de verzekeringsmaatschappij. Als u bijvoorbeeld rookt, bergbeklimt, Hiv-besmet bent, en manisch depressief, dan kunt u rekenen op een flinke toeslag op de standaard-premie. Logisch, een brandend huis verzekeren is duur.

Maar als ik een pensioenverzekering af wil sluiten, dan komt de premie gewoon uit de lap-top rollen zonder dat men in al dit soort zaken geïnteresseerd is. Terwijl de invloed op het risico – deze keer is het risico in het voordeel van de verzekeringsmaatschappij – toch even groot is. Als ik rook, bergbeklim, Hiv-besmet ben en manisch depressief, dan is statistisch gezien het aantal jaren dat men mij na mijn 65e van een uitkering moet voorzien aanzienlijk minder dan wanneer ik deze kwalificaties zou ontberen.

Dus Frans vroeg of hij dan ook korting kreeg.

Maar daar doen ze niet aan.

3 gedachten over “Verzekeraars rekenen een kant uit.

 1. Beste Frans,
  Verzekeraars moeten ook wel één kant uitrekenen.
  Waar moeten ze anders die hoofdkantoren, het hele persooneelsbestand, de marketing en dergelijke van betalen? Kortom, gezien de enorme kosten, snap ik wel dat ze jouw geen korting kunnen geven.
  Maar goed, je kunt je eigen fictieve korting bedingen door de kosten van een verzekeringproduct (ik vermoed minimaal 8%) te besparen door deze producten gewoon niet aan te schaffen. Tenminste niet meer dan nodig.
  Gedraag je als een levensverzeraar door de geschatte premie te beleggen in een wereldwijd beleggingsfonds.
  Koop van de korting, de genoemde 8%, gewoon je rookwaren en geniet met volleg teugen van het leven.
  Wees er dan wel van overtuigd dat je geen wereldreis gaat maken, zodra je een lekker spaarpotje hebt gevormd.
  Succes,
  Arnoud

 2. Zal wel een dure verzekering zijn, waarbij de premie-
  berekening is gebaseerd op de standaard-aanname dat je een ongezond leven leidt (o.a. rookt, met paragli- ders de bergen afzeilt, motor rijdt, enz.) Doe je dat allemaal niet, dan steekt de maatschappij vrolijk in eigen zak. Jou daar nog wat terug van geven? “Ben je mal, zit veel te lekker in de zak van het bedrijf!” Per slot van rekening mag je ook gaan roken, hang- gliden en motor rijden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s