Komende nacht vallende sterren.

Update 22.15: De weersverwachting is voor morgenochtend 06.00 ernstig verslechterd. Het onderstaande kaartje geeft de verwachte bewolking weer. Als deze verwachting uitkomt zit Nederland helemaal potdicht.

De komende nacht zijn er vanaf ongeveer 01.00 aanzienlijk meer vallende sterren te zien dan gebruikelijk. Vermoedelijk tussen 05.45 en 06.00 trekt de aarde door een stofsliert die kan zorgen voor een opleving van het aantal meteoren tot naar schatting 50-200 op uurbasis. Erg helder zullen de meesten niet zijn dus het aantal werkelijk zichtbare meteoren zal in ons lichtvervuilde landje aanzienlijk lager liggen. De ‘vallende sterren’ lijken als vertrekpunt allemaal het sterrenbeeld Leeuw te hebben, vandaar dat ze de Leoniden genoemd worden. De heldere planeet Saturnus is eenvoudig te vinden en staat momenteel in de Leeuw.

Voor meer info kunt u hier klikken.

Noodzakelijke voorwaarde om het spektakel niet te missen is natuurlijk een onbewolkte hemel. De vooruitzichten voor zondagochtend 19 november 06.00 uur zijn voor het Noorden van ons land gunstig, voor het Zuidelijke deel ongunstig. De voorspelling wordt regelmatig geupdate op deze pagina. De pluk bewolking die nu nog boven Bretagne ligt vormt een serieuze bedreiging en we moeten hopen dat de ontwikkeling van deze storing iets langzamer verloopt dan thans voorzien. Mocht het onverhoopt bewolkt zijn dan kunt u natuurlijk altijd nog naar de meteoren luisteren. De radio op een signaalloos gebied zo dicht mogelijk bij de 88 MHZ afstemmen werkt ook als het goed is. Niet via de kabel natuurlijk….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s