Kabinetsformatie fluitje van een cent

Luie – weinig creatieve – politici, en dito journalisten, willen ons doen geloven dat we voor een lastige kabinetsformatie zouden staan. Niets is minder waar. Het CDA mag als grootste partij het voortouw nemen en laten we nu eens een ideetje van Maxime uit de kast halen. De Tweede Kamer heeft 150 leden en die moeten allemaal ontzettend hard werken maar zelfs Heer Verhagen vindt dat het ook wel met wat minder toe kan. 100 leden dus. Vervolgens pakken we er de voorlopige uitslag van de verkiezingen van afgelopen woensdag bij:

CDA 41 PvdA 33 SP 25 VVD 22 PVV 9 Groen Links 7 Christen Unie 6 D66 3 PvdD 2 SGP 2  Totaal 150.

Dat is 50 leden te veel. Nu gaan we preventief ruimen. Wat kan er weg?
Om te beginnen de hele PVV van Geert Wilders. We zijn een beschaafd land en zijn extreme ideeën zijn niet welkom. Voor het asielbeleid hebben we hem niet nodig, we hebben Rita nog.
D’66 met 3 zetels was al op sterven na dood en het moment is gekomen om het door henzelf nagestreefde ideaal van vrijwillige euthanasie, met het oog op een zo belangrijke staatkundige vernieuwing als de vermindering van het aantal kamerzetels, nu maar eens in de praktijk te brengen. Er zit daar vast nog wel iemand die weer kinderboeken kan gaan schrijven.
Jan Marijnissen en zijn 25 zetels kunnen ook naar huis. Mooie idealen, maar volkomen irrealistisch, alleen geschikt om oppositie te voeren. Dat doet Jan voortaan maar vanaf zijn weblog. Weg ermee.
De Christen-Unie is een gedrocht dat de verhalen van Montesquieu over de Trias Politica eerst nog maar eens moet doorlezen. Scheiding van kerk en staat, dus volkomen overbodig. We willen ook geen Islamitische partij. Toch?
Rest nog een meisje dat luistert naar de naam Femke en onder haar bezielende leiding hebben zich – al sinds jaar en dag – de communisten, pacifisten en radicalen verenigd. Het behoeft geen betoog dat we daar in dit Nederland totaal geen behoefte aan hebben. Sterker nog, zij hadden al lang verboden moeten worden.

Maar hoe zit het nu met de pluriformiteit en de geroemde tolerantie van Nederland, zult u denken. Ook dat is geen probleem. Om ons ten overstaan van de voltallige Europese Unie en de rest van de wereld toch nog belachelijk te kunnen maken mogen de Partij voor de Dieren en de Staatkundig Gereformeerde Partij met elk 2 zetels van harte plaatsnemen in de Nieuwe Tweede Kamer. We gaan eens even tellen wat we over hebben:

CDA 41 PvdA 33 VVD 22 PvdD 2 SGP 2 : Totaal 100!

Voor een meerderheid hebben we in deze situatie 51 zetels nodig, en een coalitie van CDA en VVD haalt het aantal van 63, zodat ons land vanaf morgen weer bestuurbaar kan zijn.

Bijkomend voordeel is dat de oude vergaderzaal weer in alle luister kan worden hersteld. Met zijn tweeën in zo’n bankje – waar zelfs op het internet nauwelijks nog een foto van terug te vinden is – lukt wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s