Friden 130 electronic calculator

Afgelopen woensdagavond is Frans in het trotse bezit gekomen van de eerste all transistor solid state desk top calculator die er ooit gemaakt is. Het gaat om de beroemde Friden EC 130, waarvan in 1963 het prototype werd getoond en die in 1964 in productie is gegaan. Toen voor de prijs van een comfortabele automobiel. Het leuke van dit exemplaar is dat het geen EC 132 is, die later uitkwam en ook kon worteltrekken. Er kan er tenslotte toch maar een de eerste zijn. Verder is opmerkelijk dat alles nog werkt. In tegenstelling tot de toen meer gebruikelijke electromechanische rekenmachines maakt dit apparaat geen ongewenste geluiden en dat moet op plaatsen waar veel gerekend moest worden een verademing geweest zijn. Zelfs meer dan 40 jaar later zit ik mij nog te ergeren aan het geluid van de ventilator van mijn ordinateur. De display bestaat uit een Cathode Ray Tube (CRT), die, in tegenstelling tot de oude vertrouwde televisie, niet werkt via een opbouw van het scherm door middel van lijnen, maar via vectoren. Wie nog een kopietje heeft van een user reference manual mag hem onder het genot van een biertje komen bekijken. 🙂 Ook een bijpassend glazen vitrinekastje, liefst voorzien van interne verlichting en een draaiend plateau, is uiteraard van harte welkom om dit unieke museumstuk in zijn volle glorie te presenteren, maar dat zullen die web-loggers wel weer niet hebben. Voor grotere plaatjes klikken natuurlijk.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

3 gedachten over “Friden 130 electronic calculator

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s