LIDL Telescoop

LIDL biedt vanaf 18 december een aantal telescopen aan, waarvan de MEADE LXD75 naar mijn bescheiden mening de interessantste is. Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over deze aanbieding. Laten we eerst eens kijken bij LIDL zelf.

Men spreekt over een spiegeltelescoop waarvan de glazen lenzen een doorsnede hebben van 152mm. Dit is natuurlijk kolder. Glazen lenzen worden gebruikt in een refractor-telescoop. Dat is een kijker waarbij het licht door de brekingsindex van het glas in combinatie met de vorm waarin de lens geslepen is wordt gestuurd. Een spiegeltelescoop maakt hiervoor gebruik van een spiegel (reflector). 

Er zijn vele soorten refractor- en spiegeltelescopen, om ze op basaal niveau uit elkaar te houden twee voorbeelden. Eerst een fotootje van een Bresser Pluto Newton reflector:  

Die koopt u in Duitsland al voor € 174.- en daar kun je je natuurlijk nooit een bult aan vallen. Dit betreft een 114mm diameter spiegeltelescoop, dat is wel zo ongeveer het minste om de categorie ‘verrekijkers’ te verlaten. Frans heeft deze kijker zelf ook en hiermee kun je bijvoorbeeld heel fraai de ringen om Saturnus zien. Het moet dan wel heel helder zijn en dat is het meestal in de winter, waarbij je dan weer last hebt – als je in een stad woont – van de warme lucht die opstijgt, waardoor je per 10 seconden misschien maar 3 seconden een strak beeld hebt. Onder zulke omstandigheden heeft het weinig zin om een veel duurdere kijker aan te schaffen, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het toch wel een kick geeft als je zelf de ringen kunt waarnemen en kunt bepalen in welke stand ze staan en ook nog kunt zien waar de ringen zich in de schaduw bevinden. Maar het blijft klein en je moet goed kunnen waarnemen. Verwacht geen beelden zoals hier. Dit is realistischer. Als ik nog eens tegen een leuke Meade ETX 125 aanloop wil ik die misschien eens proberen en kijken of ie het beter doet. 😉

Een refractor, met glazen lenzen ziet er heel anders uit, zoals deze Polaris.

In het algemeen kan gesteld worden dat een spiegel met een bepaalde diameter goedkoper gemaakt kan worden dan een lens met dezelfde diameter. En hoe groter de diameter, hoe meer licht. Lenzen hebben weer bepaalde voordelen ten opzichte van een spiegel en voor het besturderen van de maan en planeten wordt voor het beste resultaat vaak een dure apochromatische refractor aanbevolen, terwijl voor meer algemeen gebruik een reflector soms beter voldoet, doch hier lopen uiteraard de nodige discussies over.

Feit is dat men dus bij LIDL een spiegeltelescoop aanbiedt die GEEN lezen heeft van 152 mm maar een spiegel van 152 mm. Daar is niks mis mee, het is bepaald geen ‘supermarktkijker’ zoals we die in de volksmond kennen. Dit apparaat is zijn geld zonder meer waard, zeker gelet op het feit dat er een behoorlijke montering onder zit en het geheel voorzien is van de autostar-computer met GoTo functie.

Laat u zich evenwel niet door uzelf in de war brengen door op google naar lxd75 te gaan zoeken en dan de prijs te vergelijken, want de Meade LXD75 bestaat uit een serie van diverse kijkers, waarbij de Newtonian Reflector zoals aangeboden door LIDL de goedkoopste uit de modellenserie is. In de VS kost deze versie zoals u op de link kunt zien $799.- en dat is nog altijd € 609.- terwijl u hetzelfde instrument bij Robtics kunt aanschaffen voor € 845.- en dat is gewoon in Nederland.

Als u uw zinnen al een tijdje op deze telescoop had gezet is dit een mooie aanbieding en moet u meteen uw slag slaan, maar als impulsaankoop kunnen wij dit toch niet aanbevelen. In dat geval raden wij aan u eerst beter te oriënteren op wat er zoal te koop is en wat u precies wilt. De kans is groot dat als u zich een paar weekjes in de materie verdiept heeft en er toch per se een wil hebben, er op marktplaats wel een voor een lagere prijs wordt aangeboden.  Of u wenst gewoon een gedegen advies en u gaat voor € 200.- meer naar de speciaalzaak als u niet van dat dozenschuiven houdt. Grote kans dat ze u iets anders aanbevelen of de aankoop in het geheel ontraden.

Overigens biedt LIDL ook aan de Meade ETX70. Dit is telescoop met een te kleine lens om er veel meer van te verwachten dan van een verrekijker. Het is geweldig dat hij 30.000 objecten kan opzoeken, als je ze niet kunt zien wordt het al gauw een frustrerende bezigheid. Uitsluitend geschikt voor mensen die nog niks hebben en het apparaat in de vakantie meenemen naar een plek waar het aardedonker is, dan kun je er voor dat geld vast wel plezier aan beleven.

En voor deze aanbieding maak ik maar een vergelijking met een goedkope fles waarin gegiste druiven zitten: u heeft wel wijn, maar geen smaak. Het ziet er indrukwekkend uit maar je hebt er weinig aan.

Voor degenen die al een oudejaarslot gekocht hebben: Een serieuze amateur-astronoom geeft minstens de helft van zijn geld uit aan de montering. Daarna komt de kijker pas. Een redelijke montering waar je niet mee voor schut staat is de Losmandy G11.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s