RSI en Negatieve Divergentie

Frans zit nog veel op de iex.nl en zijn stukje van vanavond wil hij u en anderen niet onthouden.

=============

Frans wil nog even wat kwijt over de RSI en de Negatieve Divergentie. Zoals u in de bijgaande grafiek kunt zien is ND iets dat vaker wel voorkomt dan niet. Om te begrijpen waar we het eigenlijk over hebben moeten we eerst de term RSI – Relatieve Sterkte Indicator – ontleden.
Gemeten wordt de Sterkte, de beweging van de koers. Maar niet zomaar, maar Relatief. Helaas niet tov de beweging van de koersen in de toekomst, maar tov de beweging van de koersen in het verleden.
En geeft de RSI een Indicatie? Nee hoor, de waarde is niet indicatief, die is tot op de laatste decimaal uit te rekenen.
En als de koersen in de loop van de tijd stijgen, maar de sterkte van de stijging afneemt is er sprake van Negatieve Divergentie en dan is het opletten geblazen volgens de meeste technici.
Afgezien van het feit dat die ND ontzettend vaak voorkomt zonder dat de hemel valt moeten we ons de volgende situatie voorstellen.
We zitten in een automobiel en we gaan uit stilstand zo snel mogelijk optrekken van 0 naar 100 kilometer per uur. We leggen elke seconde de snelheid vast en uiteindelijk blijkt dat het optrekken van 0 tot 50 km/h minder tijd kostte dan het optrekken van 50 tot 100 km/h. Mocht het bij uw auto anders zijn dan laat Frans zich graag uitnodigen.
Als we hier een grafiek van zouden maken dan zou blijken dat we tussen de 50 en 100 km/h weliswaar aan snelheid (koers) gewonnen hebben, maar dat de snelheid van de versnelling is verminderd tov de snelheid van de versnelling tussen 0 en 50 km/h.
Er is dus sprake van negatieve divergentie, en we zouden dus op een gegeven moment snelheid moeten gaan verminderen.
Dat doen we uiteindelijk ook wel, alleen met een Deux Chevaux is dat moment bij 100 km/h zo ongeveer wel bereikt – ooit moeten we ergens voor remmen -, en met een Lamborghini Miura houden we die negatieve divergentie mogelijk nog wel tot we zo rond de 300 km/h koersen.
Wat ik hiermee wil zeggen is dat het kijken naar indicatoren wel leuk is, maar dat een klein gedachtenexperiment over de betekenis ervan zo nu en dan geen kwaad kan.

 
http://img521.imageshack.us/img521/6431/ndqc5.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s