Mova Globe. Gadget cadeau onderweg.

Frans had nog een verjaardagscadeautje tegoed. Eigenlijk zou het een biertap worden maar voortschrijdend inzicht deed toch tot iets anders besluiten. Het wordt de Mova Globe.

Voor het eerst gezien in New York, afgelopen zomer. Had er toen eigenlijk al één mee willen nemen, maar Frans doet dat dan niet, hij wil eerst thuis op internet alle ins and outs van het apparaatje weten voordat hij zich definitief laat verleiden.

En inmiddels is het dan zover. Besteld via www.xump.com en de bevestiging van de verzending is binnen. Nu maar hopen dat het kleinood de verre tocht overleeft en naar behoren zal functioneren.

Maar wat is het nu eigenlijk? Het is een globe, en een globe is een wereldbol, zoals u wellicht weet. Wat is daar nu zo bijzonder aan? Wel, het aardige van de Mova Globe is dat hij ronddraait. En daar hoef je hem geen zetje voor te geven en er hoeven ook geen batterijen in en hij wordt ook niet aangesloten op het lichtnet. En hij blijft maar draaien. Hoe doet ie dat? De buitenkant van de globe is geconstrueerd van transparant acryl. Daarin zit de globe zelf, die gemaakt is van materiaal dat het licht deels (ongeveer 10%) doorlaat. In de globe zitten zonnecellen die het licht omzetten in energie, electriciteit. Deze electriciteit drijft een motortje aan, waardoor de globe gaat tollen. De beweging wordt gestabiliseerd door een magneet die, onder invloed van het aardmagnetisch veld, het binnenwerk in toom houdt. Om zo min mogelijk weerstand te hebben en de globe in het midden van het omhulsel te houden zit er tussen de globe en het omhulsel een laagje vloeistof met dezelfde dichtheid als de globe zelf. En u begrijpt het: zolang er licht is, draait de wereld door. Als het donker is stopt de beweging, maar dat is niet zo erg, dan zie je hem toch niet.

Door de brekingsindex van de vloeistof lijkt het trouwens alsof de globe iets groter is dan in werkelijkheid, en wel net zo groot als de buitenkant van het omhulsel, dus als je naar de globe kijkt is het net alsof het hele apparaat ronddraait.

Bovenstaande gegevens zijn hier en daar van het internet geplukt en niet geverifieerd. Frans is namelijk nog geen site tegengekomen van iemand die er eentje opengezaagd heeft. We zijn benieuwd hoelang dat nog duurt…..

Linkje met nog wat praktische info : http://www.worldglobeu.com/university/about/mova/mova-globe-helps

MG-45-SBE-E

Het filmpje van youtube kan wat schokkerig zijn, in het echt draait de Mova Globe sereen en geruisloos rond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s