Bangkok III

Het belooft een prachtige dag te worden en Frans heeft zojuist nog maar wat Euro’s in Baht’s gewisseld om de dag door te komen zonder aan de bedelstaf te geraken. Koers van de Euro is ietsje gedaald, vorige week nog bijna 48.5 Baht voor een Euro, nu 47.8. Grootste fout (althans in financieel opzicht) die Frans tot nu toe heeft gemaakt was het wisselen van geld op Schiphol. Ik wilde eigenlijk 50 Euro wisselen, het is altijd handig alvast wat geld te hebben van het land waar je naar toe gaat, maar er was een ‘actie’ die inhield dat er vanaf 200 Euro geen kosten werden berekend. Dus toch maar 200 gewisseld en daar kreeg ik een schamele 8000 Baht voor, hier leverde dezelfde hoeveelheid Euro’s vorige week nog bijna 9700 Baht op. Arme Nederlandse banken toch, ze nemen veel te veel risico met dat wisselen van geld, ze moeten hun hand maar eens ophouden bij Wouter Boompjes.

Het uitgaansleven in Bangkok is geconcentreerd in drie gebieden, Nana, Patpong en Soi Cowboy. Over Patpong had ik wat gereserveerde berichten gelezen op het internet, er zouden wat zakkenrollers actief zijn en het is daar niet ongebruikelijk om meer drankjes te moeten betalen dan je opgedronken hebt. Dat soort praktijken. Een van de ‘grootaandeelhouders’ in dit gebied, de King-groep, probeert daar wat aan te doen door in hun eigen zaken dit soort dingen niet te laten gebeuren. Als je je daarop kunt laten voorstaan zegt dat natuurlijk wel wat over de rest. Daarom eerst gisterenavond in een bar hier in Nana nog maar eens mijn licht opgestoken over deze stek en de dames waar ik mee zat te keuvelen waren het roerend met elkaar eens: niet heengaan. ‘We live here you know, we know a little bit more than you do. Not a nice place. Don’t go there.’  Logisch natuurlijk dat ze dat zeggen, ze houden je liever waar je bent, maar als ze er dan ongevraagd als optie bij vermelden dat je dan veel beter naar Soi Cowboy kunt gaan is Frans overtuigd en laat hij Patpong maar voor wat het is.

Dat doet hij vanaf morgen trouwens met heel Bangkok, vanaf donderdag tot maandag zit Frans weer in Pattaya. Het Shuttle-busje naar Pattaya is dit keer geheel gratis en vertrekt om 11.00. Niet dat het hier een dooie boel is, integendeel, maar het is toch wel een erg hectische stad en met name het verkeer is storend aanwezig. De grote verkeersaders zijn aan de zijkanten en in het midden veelal voorzien van hekken. Slechts op enkele plaatsen kun je oversteken, via loopbruggen over de weg heen. Dat zal allemaal best wel nodig zijn, maar het maakt het leven van een luie toerist er niet leuker op. En in de kleinere straatjes wordt je voordurend bijna van je sokken gereden door de Tuk-Tuks en scooters die zich allemaal nergens wat van aantrekken. Op zich wel mee te leven natuurlijk, maar ik vrees dat ik na nog vijf dagen in zo’n omgeving hard aan vakantie toe ben en dat is nou ook weer niet de bedoeling.

De manier waarop de dames hier met je in contact proberen te komen zijn niet wezenlijk anders dan in Pattaya, je hebt van die types die gewoon op de kruk naast je neerploffen en tegen je beginnen te lullen, maar er zijn er ook die rustig afwachten tot jij naast hun gaat zitten. Gisteren in de Morning Light bar een aardige tussenvariant meegemaakt: Een van de leden van het bedienend personeel kwam mij melden dat een dame die even verderop zat graag met mij wilde praten en zij liet vragen of het goed was dat zij bij mij kwam zitten. Kijk, zo’n galant verzoek kun je op voorhand al bijna niet weigeren, toch?

Nog een klein puntje van kritiek op de Siam Commercial Bank waar ik zojuist geld heb gewisseld: Je krijgt als attentie een leuk prulletje mee wat je met het ingebouwde magneetje op bijvoorbeeld de koelkastdeur kan bevestigen. Dat is vast en zeker goedbedoeld, maar ik moet er toch niet aan denken wat er gebeurt als ik dat dingetje in mijn portemonnee stop, vlak tegen mijn bankpasje aan. Geheid dat de magneetstrip op de bankpas het niet meer doet. Gelukkig op tijd in de gaten gehad en het ding maar meteen weggeflikkerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s