Daar zijn we weer.

De dagen vliegen voorbij, toch even een gaatje gevonden voor een verhaaltje. Over de overnachting in de kamer in Soi 13/1 boven de Jungle-bar moet ik, al is het alleen maar for future reference, nog wat kwijt.
Toen ik er rond het middaguur aankwam en de al wat oudere vrouw mij liet weten dat ze nog 1 kamer vrij had was ik de Koning te rijk, maar ik wilde de kamer natuurlijk wel eerst zien. Dat was een hele opgaaf voor haar, want het was vier hoog, dus ze probeerde er nog vanaf te komen door maar te herhalen dat het 'big loom' was maar daar trappen wij niet in. Dus ze moest toch de acht trappetjes op sjokken en boven aangekomen zeeg ze hijgend ineen op het bed, ondertussen natuurlijk nog wel een hijs van haar sigaret nemend. Ik zei dat ik de kamer wel OK vond en dat vond zij ook best. Ik moest maar weer naar beneden gaan en ze zou zorgen dat de kamer om 15.00 op orde was. Zelf bleef ze nog even bijkomen.
Om 15.00 zat er een jongere dame beneden die mij, zonder naar een paspoort of iets dergelijks te vragen, de sleutel gaf. Ik klom weer omhoog naar de vierde verdieping, kamer 7. Toen ik de sleutel in het slot wilde steken hoorde ik iemand zeggen: " It's open. "  Ik keek achterom en het was weer de wat oudere vrouw die nu uitgeteld op het bed in de enige andere kamer op deze verdieping, kamer 8, lag uit te puffen, naar ik vermoed van de schoonmaakwerkzaamheden.
Met 400 Baht per nacht naderen we hier natuurlijk de low-end market op het gebied van accomodaties, in ieder geval qua prijs. Dat doet er echter niet aan af dat de kamer zeer sauber was en een airco bleek wel aanwezig, maar defect, waarvoor nog wel vier keer verontschuldigingen werden aangeboden. Bleek achteraf geen probleem, de temperatuur was 's nachts gedaald tot een zeldzame 21 graden, dus niets aan het handje.
Er was getracht de kamer een 'thema' mee te geven en dat thema was 'blauw'. Dit was redelijk consequent doorgevoerd, blauwe tegels, blauwe muren, blauw bed, blauw beddengoed, schilderijtjes met blauwe lijstjes, blauwe gordijnen, blauw sanitair, blauwe klok en zelfs een blauwe koelkast. Er was in ieder geval over nagedacht en het zag er niet eens onaardig uit.
In de wastafel alleen koud stromend water. De douche had wel warm water door middel van een electronic controlled electric instant water heating device of zoiets.
Prima gevulde koelkast, TV-zenders zonder sneeuw (behalve het Nederlandse weerbericht), een overdaad aan kastruimte en de kamer zelf was inderdaad ook ruim bemeten.
Het bed moest je een beetje bedacht op zijn, als een plank zo hard. Persoonlijk heb ik daar geen probleem mee, maar mocht je er iets te enthousiast in duiken, dan heb je waarschijnlijk een paar blauwe plekken. Enige nadeel verder: geen kluisje op de kamer. Dus als je iemand meeneemt: waardevolle spullen onderin je koffer/tas en cash geld e.d. onder je matras stoppen. Ook geen onoverkomelijk probleem. Ik had me eigenlijk voorgenomen om maar eens een nachtje alleen te gaan slapen hier, dus ik kwam tegen 02.00 's nachts aanzakken en besloot met de al wat oudere vrouw nog een drankje te nuttigen. Of ik geen meisje had gevonden, informeerde ze vrijwel direct. Nee, maar ik had ook niet gezocht. Dat kon toch echt niet en ze slofte naar de buren om even later een allervriendelijkste dame aan mij voor te stellen, die zij natuurlijk speciaal kon aanbevelen. En zo verhuisde de portemonnee toch nog van de broekzak naar een plekje onder het matras.
Tsja, voor 400 Baht is zo'n kamer z'n geld echt wel waard en voor de ware budget-traveller is dit absoluut het overwegen waard. Alleen in Soi 13/1 zitten al zo'n 15 van dit soort gelegenheden dus een beetje shoppen en er is voor elk wat wils.
Als ik dan op nu.nl lees dat het toerisme in New York een record heeft bereikt en dat de hoteleigenaren vooral tevreden zijn over het feit dat de gemiddelde prijs van een hotelkamer is gestegen naar USD 330.- moet ik even glimlachen, maar dat gebeurt hier wel meer.

Overigens volg ik schaterend van het lachen de discussie in Nederland of er nu wel of geen giftige stoffen zijn vrijgekomen bij de brand in Moerdijk. Ik stel voor dat de RIVM voortaan metingen gaat doen in cafe's waar gerookt wordt, en dat er dan, als ze geen giftige stoffen in schadelijke hoeveelheden hebben gemeten, gewoon door mag blijven gerookt tot het uit je oren komt.

En dan toch nog maar weer even de NS. 10% kortere treinden hadden ze het over. Ja, gemiddeld. Want een doorsnee trein kan je geen 10% korter maken. Dat kan alleen als je een trein hebt die uit een locomotief en 10 rijtuigen bestaat. Dan kun je er 1 rijtuig afhalen. Maar het meeste materieel bestaat uit treinstellen die uit een aantal 'bakken' bestaan. Een trein bestaat dan bijvoorbeeld uit 2 treinstellen van elk drie bakken. Als je zo'n trein in wilt korten, gaat er minimaal 50% vanaf, je kunt niet 1 bak thuis laten. Maar goed, alle media nemen de persberichtjes van de NS klakkeloos over, zonder enig spoor van een zelfstandige kritische benadering.

Het weer in Nederland blijft trouwens ook een bron van ergernis. Eergisteren las in tegelijkertijd op internet: "De dooi is nu overal ingevallen" en: "In het Noord-Oosten gladheid door opvriezing van natte weggedeelten." Dat verwachtingen uiteen kunnen lopen, Allah, maar als je nog niet eens kunt meten…..

De ultieme wijsheid van het KNMI heeft zich kennelijk ontwikkeld van: "Het kan vriezen of het kan dooien" naar "Het kan vriezen EN dooien". Naar mijn stellige verwachting zal dit een grote invloed hebben op ons taalgebruik. Niet onaannemelijk is dat binnenkort onder meer gemeengoed zal zijn:

-Van de regen in de sneeuw komen.
-In de sneeuwpijp klimmen.
-Er ligt een pak regen.
-Er komt een ijsbreker met zure appelen aan.
-Een paraneige.
-Smelten als regen voor de zon.
-Regenballen gooien.
-Een regenpop maken.
-Onze vakantie was totaal versneeuwd.
-Er staat een sneeuwboog aan de hemel.
-De sneeuwton vriest bijna over.
-Na regen komt sneeuw.
-Het sneeuwt pijpestelen.

Tot slot: Nederland is zo ongeveer het enige land in de wereld dat er, ondanks dat we de oudste luchtvaartmaatschappij van de wereld hebben, tot in 2011 niet in is geslaagd om het voor elkaar te krijgen om een helicopter in het donker veilig vanaf een gebouw te laten opstijgen. (Deze discussie over nachtvluchten van traumahelicopters speelt nu al 10 jaar, het is werkelijk weer een staaltje van voortvarend beleid…..) Dus mocht u in de buurt van Amsterdam of Groningen 's avonds in doodsnood verkeren, wanhoop niet, de hemel is nabij en ik voorspel daar voor morgen prachtige uitgebreide sneeuwvlaktes, waarvandaan u stipt elke vijf minuten door pittoreske treintjes naar uw eeuwige bestemming kunt worden gebracht.

Een gedachte over “Daar zijn we weer.

 1. Hoi FRans,
  Een pakkend verhaal, boeiende belevenissen met een treffende analyse over de NS, het KNMI en onze helicopterluchtvaart. Opmerkelijk is dat de politie in alle weersomstandigheden zoals donker en mist (zoals gisteren in A.dam) wel met een helicopter bezig is.
  Inderdaad, Als je de prijzen van hotelkamers in New York gaat vergelijken met het prijsniveau in Thailand zie je automatisch een niet te onderdrukken glimlach verschijnen in dit leuke land.
  Voor wat het taalgebruik betreft is een goed nederlands taalgebruik al een zeldzaamverschijnsel. Niet alleen op de scholen, maar ook duidelik waarneembaar bij jongere generaties in winkels, zelfs bij overheidsinstellingenen op de tv. Ook de instroom van allochtonen die eens van plan waren weer terug te keren naar hun geliefde land en een cursus eenvoudig nederlands spontaan hebben overgeslagen, zijn tegenover hun nakomelingen debet.
  Ik ben blij weer een bericht(je) van je te lezen want ik kreeg een onwennig gevoel bij het missen van de regelmaat hiervan.
  Tip: haal op tijd je portemonne onder de matras weg en neem aldaar nog maar regelmatig een eitje. De dioxine angst is ook in de eierenhandel in Nederland al toegeslagen n.a.v.de optimistische mededelingen van de lagere overheden en RIVM via de tv, radio en andere media betreffende de ramp in het moerdijkgebied. Op welke manier de wolk in Nederland schade heeft veroorzaakt wordt in alle toonaarden verzwegen. Div.producten zullen als ras door de handel in prijs worden verlaagd
  Het weer voor zaterdag: windkracht 7 en regen, temperatuur circa 10C. Zondag 4-5 graden C., maar droger.
  We zijn weer helemaal bij.Nog maar even lekker genieten.
  Gr. Dik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s