A survey regarding the appearances of Nissan Micra’s in Thai traffic on Second Road, Pattaya, related to the total amount of motorized vehicles, based on empirical data, collected on April 8 2011, extrapolated and interpreted using market expectations.

Zo, dat is eruit. Mooie titel voor een proefschrift lijkt me, afgezien van de inhoud dan. En zoals het een waardig proefschrift betaamt moet het natuurlijk ook aan iemand worden opgedragen, die daar zelf dan niets meer aan kan doen. In dit geval is Joost vanzelfsprekend de klos, zonder wiens bezielende inspiratie en niet aflatende steun dit werk nooit het levenslicht zou hebben gezien.

De vraag die centraal staat is: 1 op de hoeveel motorrijtuigen in Pattaya is een Nissan Micra (alhier bekend onder de naam 'March')? We hebben wat personenauto's zitten tellen en turven totdat we N=272 hadden bereikt.
Deze auto's zijn te verdelen in vijf categorieen:

-Sedans: 100
-Pick-Ups: 74
-Bestel/personenbusjes: 41
-SUV/MPV/VAN: 34
-3/5 deurs: 23.

De Micra valt in de minst courante categorie, welke slechts een percentage van 8.5% vertegenwoordigt. Deze categorie, de 3/5-deurs is ook weer onder te verdelen, waarbij de Micra in de low-budget klasse valt, die hier niet erg populair is. Een Toyota Aygo zie je niet, de Yaris juist weer wel. Juist die allerkleinste modelletjes waar Nederlandse huisvaders hun vrouw nogal eens mee afschepen worden hier niet of nauwelijks verkocht, men wil kennelijk niet in zoiets als een Suzuki Alto worden gezien. Vandaar dat gesteld kan worden dat deze budget klasse niet meer dan 20% van de 3/5 deurs omvat, derhalve 8.5/5 =1.7% en dat is dan een zeer optimistische schatting. In dit segment wilde Nissan in Thailand met de Micra (March) een marktaandeel nastreven van 10%. Laten we, optimistisch als we al waren, er eens van uit gaan dat dat gelukt is, dan is het percentage Micra's 0.17%.
Maar we zijn er nog niet. Bijna de helft van de vierwielige motorvoertuigen bestaat uit taxi's en Baht-busjes, die in de telling buiten beschouwing zijn gebleven. Bovendien bestaat iets meer dan de helft van het gemotoriseerde verkeer uit tweewielers, dus de kans om een Micra te spotten is ongeveer 0.17% x 0.5 x 0.5 = 0.0425%, derhalve ongeveer 1 op de 2353 motorrijtuigen. En dan wil ik het nog maar niet over de Saab hebben……

==========================================

Gisterenavond was Stunning Rung uit de Rolling Stone Bar in het Simon Complex op Walking Street weer eens aan de beurt. Wellicht vandaar dat ik vandaag voor het eerst niet op tijd op was om nog deel te nemen aan het Lek-hotel-ontbijt-buffet. Dan maar even naar de Shamrock in Soi 13/3 voor een nog wat Engelser georienteerd ontbijt. Deze tent wordt veelal bevolkt door Britten die kennelijk aan het penitentiaire systeem in hun thuisland zijn ontsnapt, maar ze doen hier verder geen kwaad. Terwijl ik daar zat viel het eerste regenbuitje van deze vakantie, inmiddels is het weer droog.

Ik heb begrepen dat Melanie voornemens is om per decreet af te kondigen dat in 2025 alle treinen in Nederland voorzien zullen zijn van een toilet. Dit soort uitspraken roept bij mij alleen maar weer vraagtekens op want de nieuwe Sprinters die nu in gebruik worden genomen zijn in 2025 echt nog niet afgeschreven, dus dan moeten er te zijner tijd alsnog toiletten in worden ingebouwd. Doe dat dan nu gelijk maar, zou ik zo zeggen. Een en ander gaf wel aanleiding tot de volgende versregels:

Straks kunnen we in Nederland,
Voor een enkeltje of twee,
Van hot naar her en boemelend,
Samen naar de plee.

Tot slot nog een kleine voorspelling: Vandaag of morgen komt er een praatprogramma op de Nederlandse Televisie waarin de vraag aan de orde wordt gesteld of het niet wenselijk is dat er een discussie op gang komt over eventuele verscherping van de regels, geboden en verboden, die gelden voor (aspirant-)leden van schietverenigingen. Men zal aan het einde van het programma concluderen dat de meningen daarover verdeeld zijn en u bedanken voor het zinloze kijken.

 

2 gedachten over “A survey regarding the appearances of Nissan Micra’s in Thai traffic on Second Road, Pattaya, related to the total amount of motorized vehicles, based on empirical data, collected on April 8 2011, extrapolated and interpreted using market expectations.

  1. Hey Frans,
    Ik mis wat in je proefschrift, hoe lang heb je er over gedaan om 272 voertuigen te tellen cq hoe lang zou het theoretisch duren voordat je een Nissan Micra spot.
    Groet, Gerard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s