Boeing 777-200ER KLM AMS-BKK (destination Pattaya)

Met dank aan de nimmer aflatende dienstbaarheid van een goede vriend was ik niet afhankelijk van de NS om op Schiphol te komen. Dat scheelt je zo weer een slapeloze nacht en een annuleringsverzekering die toch niet uitbetaalt in dat soort gevallen.
Buiten nog een sigaretje gerookt en om 15.50, twee uur voor vertrek, naar binnen. De computer herkende mij en drukte mijn instapkaart af, de douane herkende mij niet, dus ik mocht toch weer het land uit en met nog anderhalf uur over nog maar een biertje gedronken en een typisch Hollands broodje (paling, E 5.95, net zo duur als een broodje haring op het vliegveld) opgepeuzeld.
Het feest ging dit keer van start in een Boeing 777-200ER van KLM met een 3-3-3 configuratie, dus 9 stoelen op een rij. In de 300ER uitvoering (die heb ik op de terugreis) is dat 3-4-3, dus maar liefst 10 op een rij. Toch maar eens kijken waar ze die winst nou vandaan halen, dus de boel maar eens opgemeten. De breedte van een stoel, gemeten van het midden van de ene armleuning tot het midden van de volgende armleuning, is 50 cm. De beide gangpaden zijn ook 50 cm. Maar de breedte van de cabine is volgens Boeing 586 cm. 11 x 50 = 550. 586 – 550 = 36. Dus waar zijn die 36 centimeter gebleven?
Ik ben er inmiddels wel uit geloof ik, maar ik laat u nog even in spanning.
Verder is de 777 natuurlijk een hypermodern toestel, volledig op de computer ontworpen en van alle technische snufjes voorzien, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er voor de reiziger de afgelopen 40 a 50 jaar nauwelijks iets fundamenteels veranderd is. Dat geeft enerzijds aan dat het produkt kennelijk voldoet, anderzijds is het wel een beetje jammer.
Ok, je kunt zeggen dat de Personal Entertainment Systems een nieuwe ontwikkeling zijn, maar nu ze – eindelijk – zijn ingebouwd in de meeste lange afstandsvliegtuigen, zijn de smartphones en tablets al zodanig gemeengoed, dat vele schermpjes op zwart blijven en zie je de mensen bezig met hun eigen apparaat.
Om nog even door te zeiken had dit toestel nog een (exemplarisch mag ik hopen ?) euvel: Een pieptoon tijdens het stijgen en dalen, die ook tijdens de rest van de vlucht niet geheel verdween. Een beetje vergelijkbaar met het geluid dat vroeger werd meegezonden met het testbeeld op TV. Na een paar uur ben je er wel een beetje aan gewend.
Voorts nog iets over het belabberde KLM-interieur: De stoelen hebben een hoofdsteun die je een stukje uit kunt trekken. Handig, alleen niet wanneer hij onder z’n eigen gewicht weer naar beneden zakt zodra je hoofd de steun even niet aanraakt.  Het werkt dus wel, maar uitsluitend indien je je hoofd als hoofdsteunsteun gebruikt.
De rugleuningen deugen ook niet: Als je het ontgrendelingsknopje indrukt, kan je de rugleuning naar achter duwen, dat is normaal. Maar als je het ontgrendelingsknopje indrukt en je buigt je naar voren, komt de rugleuning niet automatisch mee naar voren toe. Dan moet je met je andere hand achter je naar die rugleuning grijpen om deze naar voren te trekken. Vooral vervelend voor de stewardessen als de rugleuningen allemaal rechtop moeten.
Het is nog niet afgelopen, een haar passagiers respecterende luchtvaartmaatschappij zou niet de euvele moed moeten hebben  om ‘ World Business Class’ aan te bieden in een 2-3-2 configuratie. Stel je voor, je betaalt 3 keer de prijs van een normaal ticket en dan moet je nog je beide armleuningen met een ander delen. Maar ja, de KLM heeft alleen maar respect voor zichzelf, zo lijkt het soms.
De leeftijd van de jongste stewardess was vermoedelijk hoger dan de gemiddelde leeftijd van een toestel uit de vloot van Aeroflot en tenslotte zou het de gezagvoerder sieren  als hij, voor zijn riante inkomen, eens de moeite zou nemen om te informeren hoe je de naam van  de luchthaven van Bangkok – Suvarnabhumi – uitspreekt.

Is het nu allemaal zo’n kommer en kwel?
Neer hoor, hier niet, maar daarover later weer.

3 gedachten over “Boeing 777-200ER KLM AMS-BKK (destination Pattaya)

 1. Hey Frans,

  Toch maar een kritische vragen:
  Waar is de breedte van een vliegtuig op gebaseerd, vloer of maximale breedte (de meeste vliegtuigen zijn rond of ovaal).
  Uit jou metingen moet ik concluderen dat een armleuning 5 cm breed is, de klm zegt dat de binnenruimte van de stoel 45 cm is.
  De stoelen bij de nooduitgang hebben geen leuning (misschien ivm de kou).

  Groet en ik denk er ook verder over na…
  Gerard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s