Geen tsunami, toch nattigheid.

Dinsdag was de laatste muziekloze dag en ik heb van die gelegenheid maar eens gebruik gemaakt om vroeg te gaan slapen. Eerst een kijkje genomen op Soi 7/8 en omgeving en ook daar was het overal stil. In een enkele gogo-bar werd werl muziek gedraaid zo te horen, maar dat waren de uitzonderingen. Officieel zou je natuurlijk om 00.00 ’s avonds alsnog weer kunnen beginnen, maar kennelijk snapt iedereen hier dat dat niet in de geest van de regelgeving zou zijn.
Woensdag heerlijk uitgeslapen. De ceremoniele activiteiten in het kader van de crematie gingen nog wel door, zo zag ik op de vele staatstelevisiezenders.

Uiteindelijk toch maar gaan brunchen en plotseling verscheen op de Nederlandse Teletekst App een berichtje over een aardbeving bij Atjeh met een sterkte van 8.9 op de schaal van Richter. Meteen denk je dan “Tsunami”, gelet op de gebeurtenissen in 2004. Omdat de locatie dit keer vrijwel identiek was, zou Pattaya wel weer veilig zijn zo besefte ik, maar Phuket lag weer in de gevarenzone en je moest er toch niet aan denken dat ze daar nu weer de volle laag zouden krijgen. Volgens de Internet-aardbevingspagina’s was de beving inmiddels 34 minuten oud, dus de NOS was er vlot bij, waarvoor hulde. Het duurde nog wel een half uurtje voordat op de Thaise nieuwssites gelijksoortige berichten volgden. In de W2 bar waren eigenlijk alleen toeristen geinteresseerd in het nieuws, de Thai bleven er uiterst onberoerd onder en deden het af met de vaststelling dat men inmiddels over een waarschuwingssysteem beschikt.
Op de televisie had men het er aanvankelijk moeilijk mee, immers, er werden nog live uitvaartceremonieen uitgezonden en om die nou te onderbreken, dat ging natuurlijk niet.  Dus koos men ervoor om het nieuws onderin beeld als lopende tekst te brengen, inclusief een lijstje met namen van steden en de aldaar verwachte aankomsttijd van een eventuele Tsunami. Later waren er overal live beelden van stranden uit de zes provincies waar inmiddels het alarmeringssysteem in werking was getreden.
Al vrij snel bleek dat er niets aan de hand was en konden de bekende Thaise soaps en de meest gruwelijke films weer worden vertoond.
Dit geeft maar weer eens aan hoe waardeloos die hele schaal van Richter eigenlijk is. 8.9 (later bijgesteld naar 8.6 meen ik) is toch een behoorlijke klanp en zelfs in Atjeh, op slechts 500 kilometer van het epicentrum, zijn voor zover bekend slechts een vijftal doden gevallen, is er nauwelijks schade en van een Tsunami is niets te bekennen geweest.
De gevolgen van een aard- of zeebeving zijn slechts voor een klein deel afhankelijk van de kracht van de beving, en meer van de plek, de diepte, de duur en de bewegingsrichting om maar eens een paar zaken te noemen.
Het valt dan ook beslist niet uit te sluiten dat in de toekomst een veelvuldig voorkomende beving van bijvoorbeeld 7.5, die heus niet tot internationaal alarm aanleiding zal geven, juist weer wel voor een vloedgolf zorgt, die dan geheel onvoorspeld weer zal toeslaan. Het heilige geloof in het alarmeringssysteem deel ik dan ook niet met de Thai.
Nog wel grappig: Nu.nl wist te melden dat het hier op het moment van de beving midden in de nacht was, maar zij zaten er 12 uur naast. Tsja, dat heb je als je verifieerbare gegevens in je nieuwsberichten plaatst, dan val je meteen door de mand.
Berichten dat de beving ook in Bangkok zou zijn gevoeld kan ik niet bevestigen, ik weet alleen dat ik er hier in Pattaya, dat hemelsbreed iets dichter bij Atjeh ligt dan Bangkok, niets van heb gemerkt.

Weer enigszins bekomen van de schrik was het zeer aangenaam dat de band om 18.00 uur weer begon te spelen. Een paar dagen rust had de stem van de zangeres hoorbaar goed gedaan. De Thaise dames hadden duidelijk een paar dagen energie niet helemaal kwijt gekund en moeten dat inhalen en hoe later het werd, hoe meer de bar ging lijken op een discotheek. Het was uiteindelijk 05.30 uur toen ik de rekening op liet maken.

Donderdagavond aan de praat geraakt met een heerschap uit Finland. Voor de eerste keer in Pattaya, nadat hij enige maanden geleden is gescheiden. Het klappen van de zweep  kent hij nog niet zo goed, dus hij wilde van alles weten. Zo had hij begrepen dat de meisjes in de bars ook wel met je mee gingen naar je hotel. Naar wat voor bar hij dan toe moest gaan, zo vroeg hij. Ik legde uit dat hij dan gewoon kon blijven zitten en maar eens aan moest geven wat zijn smaak zoal was. Een kwartiertje later was alles in kannen en kruiken en verontschuldigde hij zich dat hij er al vandoor ging…

Donderdag was daarmee verder voorbij voordat ik er erg in had maar vrijdag zat ik al om 09.00 aan een kopje koffie in de W2 bar. Het Songkran zou zo ongeveer beginnen. Verkopers liepen met plastic tasjes en waterpistolen over straat, hier en daar werden al slangen uitgerold, maar de echte actie liet tot in de loop van de middag op zich wachten. Ik had al geklaagd bij het personeel van de W2 bar dat er van het waterfeest nog weinig te merken was, en nog geen minuut later had ik natuurlijk een emmer water in mijn nek. Je wordt hier op je wenken bediend. Over service gesproken: Donderdag was het toch al 14.50 uur voordat ik mijn hotelkamer verliet en zelfs om die tijd wordt ie nog keurig schoongemaakt. Er zijn hotels genoeg waar je daar om 13.00 al niet meer om hoeft te komen.

Vanaf een uur of twee zat droog houden er niet meer in, telefoon dus niet meer bij me als ik buiten ben en verder is het een kwestie van pappen en nat houden. Veel onvoorbereide toeristen vragen doodgemoedereerd of het vandaag de laatste dag is van het natgooien en als je dan zegt dat het nog tot en met de 19e zal aanhouden kijken ze je verschrikt aan en vragen ze of je kidding bent. Maar nee hoor, het is hier allemaal bloedserieus.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s