Bier 10% duurder?

Vanwege het Dictaat van Brussel moet er bezuinigd worden. Voor een normaal mens betekent dat: minder uitgeven. Maar voor de overheid betekent dat: meer binnenharken. De accijns op bier is daar een makkelijk voorbeeld van. Die gaat met 10% omhoog.

Helaas hebben de meeste journalisten geen flauw idee waar ze het over hebben, dus konden we gisteren op RTL-flut alweer reporters op straat aan mensen zien vragen hoe die het vonden dat het bier 10% duurder zou worden.

10% accijnsverhoging, wat betekent dat nu werkelijk? In Nederland bedraagt de accijns op bier Eur 32.64 per hectoliter. Dat is Eur 0.33 per liter, dus grofweg 8 eurocent per glas.
Als de accijns met 10% toeneemt is dat dus een toename van 0.8 eurocent per glas.

Mocht uw kroegbaas de accijnsverhoging aanwenden om bijvoorbeeld de prijs van een biertje met Eur 0.10 te verhogen, dan komt 0.8 eurocent ten goede aan de de overheid en 9.2 eurocent aan de kroegbaas. In vakjargon heet dit : gedeeltelijk doorberekenen. U en ik weten wel beter.

Gelukkig zijn er ook nog ondernemers die met u meedenken in deze barre tijden en er een min of meer anticyclisch prijsbeleid op nahouden.
Zo kunt u bij cafe Achter de Linden in Baarn van 18 mei tot 1 juli 2012 een biertje bestellen voor het bijna symbolische bedrag van Eur 1.00. Op voorwaarde dat u geen discussie begint over de bezuinigingen.

Een gedachte over “Bier 10% duurder?

  1. Hoi Frans,

    Ja, eindelijk weer een positieve mail, voor een eurotje kunnen we in Baarn geen bierpijn lijden. Vandaag was ik weer eens in Mokum’s Paradijs en werd ik tevens de trotse eigenaar van een metrokrant. Je weet een kinderhand is gauw gevuld, maar mijn verbazing werd nog groter toen ik in die krant het artikel las met de aanhef: ook rokers minder slim. Uiteraard zal ik je dit interessante artikel niet onthouden, maar dit je desgewenst overhandigen als ik weer eens een bezoek breng in het pittoreske Baarn. Mail me nog even wanneer je dit uitkomt.
    Gr. Dik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s